Τμήμα Μηχανολόγων Οχημάτων

  

      

Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης

Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα Σπουδών Συνοπτικός Οδηγός Σπουδών
Περιγράμματα μαθημάτων Συνοπτικός Οδηγός Σπουδών

Erasmus LLP Intensive Programs

Erasmus LLP IP

Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης

 E-learning platform

Προαιρετικό – 0 Πιστωτικές Μονάδες

Διδασκαλία: Θεωρία: 2 ώρες, Ασκήσεις Πράξης: 1 ώρα

ΜΕΡΟΣ Ι: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Εισαγωγή. Κλιματισμός. Έλεγχος σε βλαβερές διαδικασίες παραγωγής. Τοπικά συστήματα εξαερισμού.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΕΡΑ. Εισαγωγή. Απόδοση των συσκευών καθαρισμού.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχέση ματιού‐εγκεφάλου‐γεωμετρική οπτική. Χρώμα‐Ενεργειακή φάση‐κατανομή.

ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Βασικές απαιτήσεις. Υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Κατηγορίες μέσων ατομικής προστασίας και γενικές αρχές χρήσης τους.

ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ Γενικές αρχές για την επιλογή μηχανημάτων. Γενικές αρχές για τη διευθέτηση την εγκατάσταση και τη χρήση των μηχανημάτων. Προφύλαξη από τα κινούμενα μέρη μηχανημάτων. Επίλογος

ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΟΠΟΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γενικές πληροφορίες. Δομική πυροπροστασία. Μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών. Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη‐συντήρηση φωτιάς. Τρόποι μετάδοσης της φωτιάς. Κατηγορίες πυρκαγιών. Αντιμετώπιση πυρκαγιών

ΘΟΡΥΒΟΣ. Γενικά. Τα χαρακτηριστικά του ήχου. Επιδράσεις του θορύβου. Πηγές θορύβου. Μέτρα προστασίας από τον θόρυβο. Μέθοδοι περιορισμού του θορύβου.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή. Γενικές πληροφορίες. Ασφάλεια στις ηλεκτρικές εγκατάστασεις. Λοιπά μέτρα για πρόληψη ηλεκτρικών ατυχημάτων.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εισαγωγή. Νομοθεσία. Ταξινόμηση‐Επισήμανση. Τοξικές ουσίες. Όρια έκθεσης. Καρκινογόνες ουσίες. Διαβρωτικές‐ερεθιστικές ουσίες. Στερεές διαβρωτικες‐ερεθιστικές ουσίες. Επικίνδυνες σκόνες‐αέρια. Εκτίμηση κατάστασης εργασιακού περιβάλλοντος. Παραδείγματα εργασιών με επικίνδυνες ουσίες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Γενικότητες. Χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας. Πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας από ανθρώπινες δραστηριότητες. Κυριότεροι ρύποι της ατμόσφαιρας. Το πρόβλημα του νέφους. Διατάξεις καθαρισμού του αέρα. Ρύπανση αέρα εσωτερικών χώρων. Συμπεράσματα.

ΤΟ ΝΕΡΟ. Το νερό και τα χαρακτηριστικά του. Τα χαρακτηριστικά του νερού. Η απολύμανση του νερού. Βασικές αρχές επεξεργασίας πόσιμου νερού. Υγειονομική προστασία. Κατηγορίες ρύπων στα απόβλητα και παράμετροι μέτρησης ρυπαντικού φορτίου. Επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Ποιότητα του νερού και υγεία.

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ. Γενικά. Αποθήκευση, συλλογή και μεταφορά των απορριμάτων. Τρόποι διάθεσης των απορριμμάτων. Περιβαλλοντικά προβλήματα από την λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Συμπέρασμα.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Διαχείριση και διάθεση τοξικών αποβλήτων. Διαχείριση αστικών λυμάτων. Η προστασία της ατμόσφαιρας. Η μελέτη του ατμοσφαιρικού όζοντος.